יותר מפעם אחת, שיתפו אותי לקוחותיי השונים בתחושה המאפיינת את היום יום שלהם. "סערה בלב ים", היה דימוי שחזר שוב ושוב. התחושה הרווחת היא של העדר שליטה, חוסר וודאות, ועמימות רבה. החוויה המשותפת לכולם היא הקושי לחזות את התוצאות וההשלכות של פעולותיהם ולהבין את הקשר בין הסיבה לתוצאה. התמודדות זו, מציבה אתגרים מסוג חדש עבור מנהלים רבים, אשר הורגלו לפעול מתוך תפישה של שליטה ובעלות על הנעשה בתחומם.
כששאלתי את א', מנכ"ל חברה טכנולוגית גלובלית, מה מאפשר לו לצלוח את המים הסוערים הוא ענה: "יותר מתמיד, אנחנו מבינים שכדי להביא תוצאות במציאות המורכבת הזו, עלינו לוותר על אשליית השליטה ולהפקיר את עצמנו אל הלא נודע".
כששאלתי אותו, מה מאפשר לו לעשות זאת הוא ענה:
"אני מאתגר את הסטטוס קוו, מטיל ספק בכל הנחות היסוד שקיימות ומפרק את המצב לגורמי היסוד. אני נזהר מלהיאחז במודלים ותבניות פעולה קבועות ובוחן כל סיטואציה מתוך פרספקטיבות מרובות. המטרה שלי להסיר עבור האנשים שלי את החסמים והקיבעונות ולחבר בין התחומים השונים בארגון שלי כדי לייצר סינרגיה מרבית "
א' מייצג מנהיגות העתיד. סגנון המנהיגות שצומח בסביבה הדינאמית והמשתנה תדיר.
אל מול אתגרי המאה ה – 21 נדרשת מנהיגות מסוג חדש. כמו בתהליכים אבולוציוניים של הטבע, אנו חווים התפתחות בתפישות הקשורות לניהול ומנהיגות. המציאות נתפשת כאקו-סיסטם הבוחנת ארגון לא רק על פי מרכיביו הפנימיים, אלא גם אל מול יחסי הגומלין שיש לו עם סביבתו. כמו בים הסוער, מתמודדים מנהלים עם הזרמים התת קרקעיים: כוחות פוליטיים, חברתיים, כלכליים וטכנולוגיים המשפיעים על הזירה העולמית ומשליכים על הארגון, עם גלים שוצפים: השינויים הטכנולוגיים המהירים, השתנות הכלכלה והרגולציה ועם רוחות העתיד שמנשבות ומבשרות את המגמות הבאות. עליהם להתמודד עם הכרישים שבמים ועם הדורסים שבשמיים.
במציאות זו, מנהלים ומנהיגים אינם נמדדים עוד על פי מידת השליטה, ההובלה וקבלת ההחלטות האישית שלהם. אלא, כמו בכל המערכות המורכבות, הם נדרשים לפעול בתוך המרחב הרחב והמערכתי, להפעיל מגוון רחב של שותפים ושל סוכנים עצמאיים ולנתב מהלכים של התארגנות עצמית שמתרחשים במרחב זה.
תפישת המנהיגות ההסתגלותית מתבססת על החשיבה המערכתית אשר רואה בארגון מכלול שלם ומבינה שהסמכות הפורמלית והמבנה ההיררכי אינם מאפשרים הובלה של שינוי מהותי. אל מול בעיות סבוכות נדרשת פעולה של אנשים רבים שיקדמו את השינוי ואין מקום למנהיג יחיד וכריזמטי. המנהיגות מתייחסת לפעולה ולא לאדם ולכן, כל אחד בארגון יכול להשפיע על השינוי. מנהיגות כזו משלבת בין ראיה רחבה של האתגרים ("שהייה במרפסת") לבין יכולת לפעול באופן קונקרטי ("על רחבת הריקודים").
אם נמשיך את דימוי הים הסוער, הרי שמנהיג העתיד, כדי לצלוח את הים הסוער צריך להיות "גולש גלים".

הלכנו לבדוק מה מאפשר למיטב הגולשים "להיות על הגל" וזיהינו 4 מרכיבים שחוזרים על עצמם. באופן לא מפתיע, הם מתאימים גם לעולם הניהול:
מנהיגי העתיד כגולשי גלים
האתגר הגדול של גולשי הגלים הוא לעלות על הגל ולהישאר עליו ככל שניתן. במרחב הפתוח של הים, הוא מתמודד מול הגולשים האחרים שרוצים לתפוס את אותו גל, עם איתני הטבע, עם הגלשן שלו ועם הפרדיגמות שלו עצמו. כדי להצליח הוא נדרש לארבעה דברים:
1. לחזק את "ליבה"
במונחים של גלישה, מדובר ביכולת לחזק את היציבה והאיזון על הגלשן. לשמור על השקט הפנימי ולנטרל את הרעשים החיצוניים והקולות הפנימיים שמעכבים.
במונחים של ניהול ומנהיגות, מדובר ביכולת לייצר משמעות לעשייה. לפעול ולהוביל מתוך ערכים ותחושת ייעוד. לאזן בין כל הכוחות המנוגדים הפועלים במערכת וליצור מיקוד והתמקדות. ומעל הכול, לפעול באומץ ובאכפתיות .
2. להיות אפקטיבי ולהצטיין
עבור הגולשים זה הכושר הפיזי, הכישרון, המיומנויות שנרכשו עם הניסיון והתמדה. אלו, יאפשרו לגולש לתפוס את הגל בזווית הנכונה, בעוצמה המדויקת ובתזמון המושלם.
כך גם בניהול, היכולת לפתח את הכישרונות, היכולות והרצונות של כל הגורמים במערכת. לחתור למקצוענות ולפעול בנחישות למקצוענות ולהצלחה. בעולם המשתנה, מושג הפרסונליזציה מקבל מקום משמעותי גם בניהול. הוא מחייב את המנהלים לראות את הכישרונות והמוטיבציות הייחודיות של כל עובד ולדעת למצות את המיטב במה שקיים. היכולות הנדרשות לכך הן קודם כל הקשבה אמיתית לאחרים, יכולת לראות את המגוון ולקבל את השונות ולדעת כיצד לנתב ולהוביל כל פרט באופן הייחודי לו. לבנות מערכות יחסים משמעותיות ובעיקר לטפח ולפתח את המומחים כדי לשמר את העומק המקצועי של העשייה הארגונית.
3. להגיב לסביבה ולפעול
עבור הגולש זו המהירות בה הוא מגיב להשתנות הרוח והגלים, היכולת להתאושש מנפילה למים ולחזור שוב אל הגלשן. חידוד האינסטינקטים, הגמישות והזריזות הם קריטיים להצלחה. כמו הגולש, גם בניהול בסביבה המורכבת, נדרשים אינסטינקטים מחודדים ויכולת להגיב במהירות ובגמישות לשינויים המהירים. אג'יליות היא שם המשחק והיכולת להתאושש מהר מטעויות ומכישלונות היא קריטית.
4. לפעול בחיוביות ובהנאה
היכולת לראות את ההזדמנויות הקיימות בים הסוער, להשרות חיוביות וליהנות מכל רגע, היא קריטית עבור הגולש וכמו כן עבור המנהיג. צוותים ששררה בהם אופטימיות הניבו תוצאות טובות יותר בכל מדד אפשרי. הנאה היא כוח מניע משמעותי ליחידים וגם לצוותים.

בתוך המרחב הזה, תפקידו המרכזי של מנהיג העתיד הוא ליצור את הסביבה המאפשרת צמיחה לכל חברי המערכת:
ליצור מסגרת ברורה שבתוכה ניתן החופש, לנהל את מערכות היחסים, לאתגר את הנחות היסוד וליצור פרשנויות משותפות חדשות, ליצור למידה אישית ומשותפת ולמנף אנרגיות חיוביות והנאה.
לשם כך, עליו להיות אותנטי, אישי וישיר. במישור הקוגנטיבי – עליו להיות אנאליטי, יוצר הקשרים, מערכתי, גמיש ויצירתי. במישור הרגשי – מכיל, מחבר, מתקשר ובונה יחסים. ובמישור הביצועי -עליו לחתור לתוצאות.

סמדר תדמור, הנה יועצת ארגונית בכירה, שותפה מנהלת בחברת ConnAction .
smadar@connaction.team

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.